Hoe zat het nu weer met die Dimona’s voor studenten en flexi’s

De zomer is officieel gestart sinds 21 juni. Hopelijk genieten jullie ook zo van die heerlijke summervibes!

In deze periode worden volop studenten en flexi medewerkers ingeschakeld. Zodat je vaste mensen de nodige vakantie kunnen nemen of om de extra workload te kunnen opvangen.

Maar hoe zat het nu weer met al die regels voor deze statuten?

We geven je graag nog eens een overzicht van de meest gestelde vragen.

Pittige materie? Dat valt uiteindelijk wel mee, maar  maak het je toch zo aangenaam mogelijk tijdens het lezen. Neem je cocktail (of mocktail) bij de hand, zet je comfortabel op een terras of in een hangmat en enjoy…

Hoe zit het nu weer met studenten? Vanaf wanneer mogen ze werken? 

Kunnen als student worden beschouwd de jongeren van 15 jaar of ouder die niet meer aan de voltijdse leerplicht onderworpen zijn.

  • indien de student werkt op basis van een studentenovereenkomst zoals bedoeld bij Titel VII van de arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978
  • voor maximum 475 uren bij één of meerdere werkgevers (= het contingent)
  • buiten de periodes van verplichte aanwezigheid in de onderwijsinstelling. Onder periodes van verplichte aanwezigheid in de onderwijsinstelling wordt verstaan: de momenten waarop de student geacht wordt de lessen of activiteiten te volgen aan de onderwijsinstelling waaraan hij verbonden is.

En wat met die Dimona’s?

Er bestaan zoveel regels en uitzonderingen daarom kan niet alles toegelicht worden hier. Maar we delen graag nog eens de meest gestelde vragen mee.

Kan ik nog mijn uren achteraf aanpassen?
  • Een wijziging van het aantal uren wanneer de Dimona tijdig werd ingediend, wordt niet als een laattijdige Dimona beschouwd.
Tot wanneer kan dat zonder dat dit als laattijdig wordt beschouwd?
  • De werkgever mag het aantal geplande uren van tewerkstelling wijzigen tot op de laatste dag van de maand die volgt op het betrokken aangiftekwartaal.

 

Ik wil graag Flexi’s aannemen maar hoe zat dat nu weer? 

Check zeker ook weer de RSZ website om te weten welke criteria worden gehanteerd om als flexi te mogen werken.

Hoe zit het met de overeenkomsten?

Als de flexi-arbeidsovereenkomst mondeling is, moet er zoals bij de gelegenheidswerknemers per dag een Dimona gebeuren met vermelding van het begin- en einduur.

Je kan ook een  raamovereenkomst opstellen voor een bepaalde duur en dan een Dimona aangifte doen voor die periode.

En wat met de Dimona’s?

Wijziging van het beginuur:

Als de werknemer zijn prestaties vroeger of later aanvangt dan op het oorspronkelijk meegedeelde beginuur, dan moet het beginuur gewijzigd zijn uiterlijk op het moment dat de werknemer zijn prestaties aanvangt.

Wijziging van het einduur:

Wanneer een prestatie vroeger wordt stopgezet dan oorspronkelijk gemeld was, heeft de werkgever tijd tot middernacht volgend op het oorspronkelijk voorziene einduur om het werkelijke einduur van de prestatie door te geven. Wanneer de prestatie op een later moment wordt stopgezet dan oorspronkelijk gemeld was, beschikt de werkgever over een termijn van 8 uren, volgend op het oorspronkelijk voorziene einduur, om het correcte (latere) einduur te melden. Indien het oorspronkelijke einduur tussen 20:00 uur en 24:00 uur was voorzien, heeft de werkgever echter tot 8u ’s morgens de tijd om het correcte einduur door te geven.

 

Wil je meer info over deze statuten, check dan ook de officiële site van RSZ.

We tonen je graag hoe je je administratie hiervan kan vereenvoudigen.

En zo creëer je meer tijd voor je klanten, andere belangrijke taken die nog moesten gebeuren, en hey, het is zomer, ook wat meer tijd voor een lekkere cocktail!

Cheers and have a nice summer!

Ook Dimona’s automatiseren?

Wil je weten hoe Forganiser je kan helpen om de Dimona’s en contracten te automatiseren?

Gerelateerd

Ook je loonkost verlagen met Forganiser?

Laat hier je Email adres achter en krijg een uitnodiging voor een demo en een maand gratis Forganiser.

© Forganiser. 2019 All rights reserved. Algemene Voorwaarden Privacy
Made with  by RIVR